რთველი და რიტუალები

რთველი და რიტუალები
რთველი და რიტუალები

იმერეთში ყურძნის კრეფის შემდეგ ვენახში მამალს დაკლავდნენ. ჯანიან ბავშვს გააგორებდნენ – სამომავლოდ ასე მძიმე მტევნები მოისხასო.


ქართლში რთვლის წინ სალოცავში შესწირავდნენ თხას, ცხვარს ან მამალს. სუფრას ვენახში გაშლიდნენ, ხოლო პირველად აჭრილ აკიდოს ღვთაებას უძღვნიდნენ.


რაჭაში ყურძნის კრეფას მანამ არ დაიწყებ­დნენ, ვიდრე ცვარი არ შეშრებოდა, რადგან ცვრიან ყურძენს წყალი გაჰყვება და ღვინო რბი­ლი გამოვაო.


სამეგრელოში ყურძენს რომ მოკრეფდნენ, ნამდვილი დღესასწაული იმართებოდა. ოჯახის უფროსი ზურგზე ბავშვს მოიკიდებდა და მაღლარ ვაზთან მივიდოდა, ვაზს ფელამუშს წააც­ხებდა და დაილოცებოდა – შენც ასე მოიხარე ყურძნის მტევნებისგან, როგორც მე ვარ მოხრილი ტვირთისგანო.


კახეთში რთვლის შემდეგ ყველაზე მსუქან, მძიმეწონიან ქალს გააგორებენ ხოლმე ვენახში, რომ გაისადაც ბარაქიანი მოსავალი მოიწიონ.

რომელი ჯიშის ვაზი დავრგოთ ზემო რაჭაში

წყარო: ნიკოლოზ იოსებიძე, ყველაფერი საოჯახო მეურნეობის შესახებ (გამომცემლობა პალიტრა L)

#datashvil #drpkhakadze #sheniambebi #shenisofeli
https://sheniekimi.ge/sofeli/%e1%83%a0%e1%83%97%e1%83%95%e1%83%94%e1%83%9a%e1%83%98-%e1%83%93%e1%83%90-%e1%83%a0%e1%83%98%e1%83%a2%e1%83%a3%e1%83%90%e1%83%9a%e1%83%94%e1%83%91%e1%83%98/

Comments

Popular posts from this blog

როგორ დავაწყოთ სწორად დანა-ჩანგალი მაგიდაზე

6 პროდუქტი, რომლითაც თქვენს საგაზაფხულო რაციონს გაამდიდრებთ

რა მნიშვნელობა აქვს ჭამის სიჩქარეს თქვენი ჯანმრთელობისთვის